Egyéb kategória

Érdekességek a borról

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra. Egy 2006-os kutatásban megállapították, hogy ahogy emelkedik az átlag hőmérséklet a Földön, úgy a legjobb minőségű borok termelő vidékein csökken a produktivitás. 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha így folytatódik a melegedés.

Fontos a sav – De miért?

A boroknál nagyon fontos a savtartalom. Ha nem lenne sav a borban, pont olyan íze lenne, mint egy irtó cukros szőlőlének, amitől talán a szád is összeragadna. Ha a szőlő hidegebb helyen érik, a természetes savtartalma magasabb lesz, mint a melegebb vidékeken. A hűvösebb klímán érlelt szőlők borai frissebbek és savanyúbbak egy kicsit, mint az igazán nagyon napos és meleg helyek borai.

Minden bornak ugyanolyan lenne a színe, ha…

…ha nem kerülne bele a szőlő héja. A borok színét ugyanis a bogyók héja adja, így a rozé és a vörös borok ettől lesznek különbözőek kinézetre a fehértől. A fehér boroknál nem is dolgoznak a héjjal, csupán a vöröseknél használják. Ezt nem is gondoltad volna, igaz?

A kevesebb több

Pláne, ha arról van szó, hogy az ember bort kóstol. Ha azt érzed, mikor megkóstolsz egy bort, hogy még egy kis gyümölcs, alkoholfok vagy hordóíz hiányzik, akkor az nem a te borod. Akkor találtad meg a tökéletes italt számodra, ha nem érzel benne semmilyen hiányt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.